| Next Post »

Gidran pupanduse - Centrul Ecvestru Husar Slanic Prahova

Daca tot avem un site plin de poze cu gidrani, m-am gandit ca bine ar fi sa si povestim un pic despre ei.

Ca pentru multe alte lucruri din domeniul ecvestru, trebuie sa le multumim pentru ei vecinilor nostrii care se enerveaza atunci cand la concertele starurilor internationale, ce au loc in capitala tarii lor, se aude “I love you Bucharest” in loc de … hai ca ghiciti voi in loc de ce.

Ei asta-i motivul pentru care rasa se mai numeste si Calul Maghiar Anglo-Arab. Lung nu-i asa? Asa ca s-au gandit sa-i spuna pe numele de alint: gidran. Nume venit de la bunicu’: un armasar shagya arab, pe numele lui Siglavy Gidran, adus pe la 1816 din deserturile Orientului Apropiat.

Micutu’ Arab si progeniturile lui au dus o viata de huzur acolo la ei in harem, impreuna cu iepe turcesti, napolitane si est-europene, dand nastere gidranului timpuriu. Ceva infuzie de Pur Sange Englez (pe la inceputul secolului XX) si din nou de Shagya Arab (ceva mai tarziu) si a rezultat gidranul din zilele noastre.

Gidran ce a cunoscut perioada lui de glorie inainte de Primul Razboi Mondial, ca si cal de cavalerie si artilerie in armata austro-ungara. Cu alte cuvinte cara atat ofiterul in spate, cat si tunul dupa el. De unde putem trage concluzia, corecta de altfel, ca este o rasa de calarie si tractiune usoara.

Doua lucruri interesante va mai spun despre ei: 1.singura culoare acceptata este roib si 2. este o rasa foarte rara: mai sunt mai putin de 200 de femele reproducatoare in intreaga lume.

Categories: cai, echitatie, gidran

Leave a Reply


Twitter updates

No public Twitter messages.

Sponsors

  • Cheap reliable web hosting from WebHostingHub.com.
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Website and logo design contests at DesignContest.com.
  • Reviews of the best cheap web hosting providers at WebHostingRating.com.